rightaboutnow inc. brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van toneelstukken, evenementen, tentoonstellingen en sociaal maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. We coachen en ondersteunen opkomende kunstenaars uit verschillende (sub)culturen en disciplines, van muziek, hedendaagse kunst tot dans en theater. Als ‘Centre for the Urban Arts’ in Amsterdam geloven we in diversiteit als de basis voor artistieke innovatie en sociale ontwikkeling.


THE CYPHER

 

RIGHTABOUTNOW INC. Founders Marjorie Boston en Maarten van Hinte ontwikkelden de afgelopen 30 jaar vanuit hun visie op cultuur de cypher. Een inclusieve coach methode om creatieve makers – mèt en zonder academische achtergrond – te helpen hun stem te vinden.

Boston en van Hinte stonden als theatermakers stonden aan de wieg van Made in da Shade – het gezelschap dat in de jaren ’90 urban theater in Nederland introduceerde en waren daarnaast mede-oprichters van productiehuis MC Theater dat na de cultuurbezuinigingen stopte (2013). Vanaf dat moment besloot het duo visie hun jarenlange streven om creatieve makers vanuit een inclusieve mindset te cureren en begeleiden een gezicht te geven in de vorm van stichting RIGHTABOUTNOW INC.

 

 KVK41215358
BTW/VAT NL806945369B01
NL37INGB0008114374

meij017cult02_01ill42.gif

 

 

MARJORIE BOSTON
 

Marjorie – 'Ik geloof in de toekomst van new narratives and creatives. Ik zeg bewust creatieven want de jonge kunstenaars zijn tegenwoordig multidisciplinair skilled. Voor een maatschappij, een community, de wereld, is het belangrijk om daar ruimte aan te geven.'

Marjorie's achtergrond ligt in de Hip Hop cultuur en in de moderne mime. Twee werelden die meer met elkaar gemeen hebben dan je zou denken. Marjorie – 'Kijk alleen al naar de popping en locking uit de Hip Hop, dat heb ik tijdens mijn mimeopleiding ook geleerd. We noemen het alleen anders. Ik wilde echt een new narrative ontwikkelen. Destijds was daar geen ruimte voor. Ik mocht maar een discipline kiezen. Gelukkig was die ruimte er wel op de mimeopleiding op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar ik leerde een spelende maker te zijn. Ze werken daar op dezelfde manier waarop je een idee tot voorstelling maakt. Niet liniair, maar vanuit een concept. Met het besef van meerdere perspectieven t.b.v. je concept bij elkaar brengen, zoals je dat ziet in de hiphop cultuur, het cypher -principe (urban dance, spoken word, graffiti, dj, etc. in de kring) en vanuit dat principe bouw je naar een voorstelling.

Een aantal jaar geleden rondde Marjorie een masteropleiding voor leiders in cultuur af (LinC3). Een master vanuit de Universiteit van Utrecht, Kennisland Cultuur en het Ministerie OCW.

 

Naast de contouren van het cultureel landschap en ondernemerschap methodieken wordt er tijdens de Master bijzonder veel aandacht besteed aan persoonlijk leiderschap. De vraag 'Hoe deel je in deze sector je visie zodat deze op beleidsmatig en landelijk breed, op zowel politiek, maatschappelijk als cultureel niveau landt? staat hierin centraal.

Voor Marjorie is LinC belangrijk, omdat ze vanuit RIGHTABOUTNOW INC. nieuwe creatieven in de urban arts een plek wil geven en ze tegelijkertijd deze jong professionals structureel wil begeleiden en faciliteren. 'We zijn vanaf de grond begonnen.'

Marjorie vertelt dat er vandaag de dag geen oog meer is voor culturele diversiteit vanuit de politiek. “Diversiteit is een gegeven en zal er altijd blijven. We hebben tijden meegemaakt dat er nare dingen over diversiteit gezegd werd of erger dat het mislukt is. Dat jojo effect over een groot deel van de Nederlandse samenleving hebben wij vanaf start ondervonden. Dus ons belang om te blijven was toen al reëel. Niet uit protest, maar juist vanuit het maken en de stem”.

 

MAARTEN VAN HINTE
 

'Kunst fungeert als een Research & Development centre, maar dan voor de gehele samenleving. Ik geloof dat cultuur en kunst van fundamenteel belang zijn voor een samenleving, zij brengen de verandering. Daarom ben ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe ideeën, het geeft de weg naar verandering aan en de toekomst weer. En diversiteit is de krachtigste bron van die artistieke en maatschappelijke vernieuwing.'

Samen met Marjorie is Maarten verantwoordelijk voor de inhoud van de projecten die RIGHTABOUTNOW INC. bedenkt en uitvoert. Maarten is vooral opzoek naar die vernieuwing, verhalen en makers die vernieuwing vertegenwoordigen. Tegelijkertijd kijkt hij naar de context en de bronnen van de verschillende makers. Hip Hop cultuur, en de bronnen van die cultuur zijn voor Maarten bepalend geweest voor wat hij doet en hoe hij werkt.

“De aanpak en werkwijze van RIGHTABOUTNOW INC. heeft roots in de Caribbean. Caribische samenlevingen zijn op alle vlakken al een paar honderd jaar cultureel en etnisch divers. Dat is een enorme bron van ideeen en van culturele vernieuwing gebleken: de jazz, de reggae, de Hip Hop hebben allemaal uit die bron geput en hebben op hun beurt de afgelopen 100 jaar alles dat wij cultuur noemen - van beeldende kunst tot taal tot mode - ingrijpend beinvloed. Daarom geloof ik in de kracht van mixen en diversiteit.” 

Doceren is overdragen en dat is een vanzelfsprekend en essentieel onderdeel van de cypher methode. Het gaat om het wederzijds delen van kennis. ‘each one teach one’. Voor Maarten is doceren vooral het open maken van deuren in de hoofden van studenten waar je mee werkt. Voor de studenten, maar ook voor zichzelf. 'Ik leer ook van hun leerproces en hetgeen ze teruggeven. Er zijn meerdere waarheden die langs elkaar bestaan, bij doceren kan je het besef daarvan aan leerlingen bijbrengen. Dat is heel belangrijk omdat veel dingen, zeker in west Europa, vastlopen omdat mensen te weinig beseffen dat er meerdere waarheden zijn'.

Als schrijver en dramaturg is Maarten altijd nieuwsgierig naar bronnen, naar de geschiedenis van dingen. Waarom? “Omdat het eigenlijk altijd verrassende verhalen zijn. De culturele geschiedenis wordt gedicteerd door wat geschreven is, dat vertelt een deel van het verhaal, maar niet het hele verhaal. Als je de bronnen van de dingen weet, kan je er ook vrijer mee om gaan.”

Muziek is een passie. Voor Maarten is muziek een manier om verhalen te vertellen en een vorm van documentatie.  “Geschreven geschieden is de erkende geschiedenis. Maar er bestaat ook een orale geschiedenis, die via muziek en zang wordt overgedragen.

Onze hele moderne muziek cultuur - pop muziek, jazz, dance - is min of meer gebouwd op de orale cultuur van de Afrikaanse diaspora. Daar zit ook een verhaal, vaak een heel ander verhaal dan het geschreven verhaal.” Muziek is daarom en blijvende bron van kennis en inspiratie in het maken, in het overdragen en in het denken over kunst en cultuur.

Marjorie en Maarten werken vanuit RIGHTABOUTNOW INC.’s eigen methode om creatieve processen te begeleiden: de cypher methode. Vanuit die methode begeleiden en coachen ze individuele makers en creatieven: ze helpen hen hun eigen stem te vinden en te ontwikkelen.

De coaching kan verschillende vormen aannemen “…in de kern is het vooral luisteren, feedback geven, verbanden leggen en eigenlijk makers helpen na te denken in wat voor een context ze staan” vertelt Maarten. In de kern is het een context scheppen waarin de creatieveling scherper gaat nadenken over wat hij/zij zelf wil en wil maken. “Ik ben altijd juist nieuwsgierig naar de dingen die ik nog niet gehoord heb. Vernieuwing betekent dat ik opzoek ben naar de dingen die ik niet ken. Ik geef ze tools door hen te helpen iets te maken wat ik niet ken”

RAN - profilepictures - 46.jpg