Back to All Events

tori | Ilja Meefout

“Waakzaam en Dienstbaar” 

Tori is het Surinaamse woord voor verhaal. Tori is een exclusieve zondagmiddag met één hoofdgast. Deze maand: (hiphop)fotograaf Ilja Meefout

Deze Tori draagt de titel ‘Waakzaam en Dienstbaar”. Een tori over veiligheid, vertrouwen en beeldvorming. Aanleiding voor de Tori is een recente aanvaring van Ilja met de politie. Met zijn tori deelt Ilja dit verhaal. Het resultaat is een theatrale jamsessie vol fotografie, storytelling, theater en beeldende kunst. De locatie is de IJzaal van de Tolhuistuin, een intieme ruimte met uitzicht over de stad.

De eerste gasten die Ilja heeft uitgenodigd voor zijn tori zijn:
- Saul van Stapele: journalist, kenner van jeugd/straat cultuur in Nederland,groot hip-hop liefhebber en schrijver van ‘Van Brooklyn naar Breukelen: de historie van hip hop in Holland’. 
https://decorrespondent.nl/saulvanstapele
- Erno Pieter: Politie trainer
http://cst-training.nl/?trainer=erno-pieter
- Dionne Hafiez: initiatiefnemer van Controle-alt-Delete en oprichter van IZI Solutions
http://controlealtdelete.nl/
- Steven Sikkens: Beeldend kunstenaar
http://www.xyzams.com/steven-sikkens-coverpage/

Over Ilja Meefout:
Niemand anders in Nederland heeft zoveel hiphopartiesten mogen fotograferen als Ilja Meefout. Zijn expositie ‘1,2 1,2’ in de Melkweg vorig jaar was een overzicht van zijn 10 jarige carrière. Niet alleen Nederlandse grootheden stonden voor zijn lens, ook internationale artiesten zoals Wu-Tang Clan, Snoop Dogg, Pusha T en Kendrick Lamar heeft hij gefotografeerd. 

Meefouts stijl wordt mooi samengevat door zijn bijnaam, de 'Huisfotograaf van de hip-hop'. Hij probeert vast te leggen hoe iemands muziek op hem overkomt, vaak onder niet ideale omstandigheden en niet altijd op het podium probeert hij ze vast te leggen zoals ze op hem overkomen. De legendarische foto van Snoop Dogg is ook zo ontstaan. Deze is gemaakt binnen vijf minuten in een kleedkamer. 
http://www.iljameefout.com/news
https://www.youtube.com/watch?v=WPYXjpG3yXc
http://www.hiphopinjesmoel.com/interviews/ilja-meefout-de-huisfotograaf-van-de-nederlandse-hiphopscene/

RIGHTABOUTNOW INC. en Tolhuistuin presenteren iedere tweede zondag van de maand een nieuwe TORI.

Later Event: February 28
tori | Leeroy Molly