WATCHING-ceci-n%u2019est-pas-de-deux.jpg
RIGHTABOUTNOWINC-FLYINGSOLO

flying Solo Winnaars


Dionne Verwey – Man (2012-2013) | ‘Man’, was een cliché overstijgende solo over mannen en de mannelijkheid in haarzelf, waarin het directe van de stand up comedy en het fysiek beeldende van de mime harmonieus samenkwamen. Dionne kreeg de Top Naeffprijs 2012 voor deze voorstelling, en een nominatie voor de AHK Eindwerkprijs. Dionne: “De Flying Solo uitwisseling was voor mij een zeer belangrijke mijlpaal in mijn carrière als theatermaker. Doordat ik niet dezelfde taal beheerste, werd ik prettig gedwongen om het thema en de solo universeler te maken. De taal die ik ontwikkelde gebruik ik nog steeds in mijn werk. Aan het einde van de periode was ik niet alleen de solo rijker, maar ik kan door deze internationale belevenis ook mezelf en mijn werk helderder definiëren.”

Hanneke Kuijpers – EGO 1.0.4. (2013-2014) | ‘EGO 1.0.4’ was een rauwe multidisciplinaire performance, waarin we voorgesteld werden aan de zeven verschillende kunstenaars, waaruit zij bestaat, terwijl ze de regie in de realiteit in handen probeert te houden. Hanneke: “Het ontwikkelen en spelen van mijn solovoorstelling "EGO 1.04" binnen het kader van de Flying Solo uitwisseling was een soort stroomversnelling voor mij als maker. Je werkt en speelt ineens met een andere mentaliteit en publiek. Je komt in contact met andere makers. Hierdoor heb ik een nieuw gebied veroverd waar ik zonder twijfel in verder ga.'

Esther Natzijl – Watching Ceci N’est Pas De Deux (2014-2015) | Esther’s solo ging over een vrouw die op zoek is naar een dromerige tijdloze tijd, maar in conflict raakt met haar ambities en verlangens. Door middel van poppenspel, kreeg haar pop vorm in een tot leven gewekte, bij wijlen, extreem boosaardige avatar. Deze demon zit als een schaduw of Siamese tweelingzus aan haar vast. Ester stelde zich de vraag: Is het duistere in ons per definitie het kwaad, dat we moeten zien te onderdrukken of is het een overlevingsenergie die, mits goed gestuurd, ons voortstuwt in de evolutie. Esther won op het Fringe Festival de publieksprijs en heeft haar voorstelling gespeeld op het National Arts Festival in Zui-Afrika.

POSTER+FINAL+SHEYDA+DARAB.png
static1.squarespace.com.jpg

Igor Vrebac – My Father was a Terrorist (2015-2016) | My Father was a Terrorist is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Zak Ebrahim, de zoon van een radicale moslim die vanuit de gevangenis de aanslag op het World Trade Center heeft beraamd. Nadat hij op school werd gepest voor zijn vaders misdaden en meer dan 20 keer heeft moeten verhuizen, groeit Ebrahim’s bewustzijn van de gruwelijke daden van zijn vader. Naarmate hij ouder wordt ziet Ebrahim de realiteit anders dan zijn vader, en kan hij daardoor zijn eigen keuzes maken. Hij is niet zoals zijn vader, en kiest ervoor om vredesactivist te worden. Dit extreem fysieke theaterstuk met duistere humoristische trekken laat Ebrahim’s verhaal zien op een abstracte manier. Igor Vrebac gebruikt zijn fysieke uithoudingsvermogen en gaat tot het uiterste om te zien hoeveel pijn we kunnen verdragen. Hoeveel kan een man trotseren tot zijn pijn verandert in een overwinning? Igor laat je meevoeren door herhaaldelijke bewegingen die het publiek hypnotiseren. Igor won op het Fringe Festival 2016 de publieksprijs.

Sheyda Darab – Treasuries of Mysteries (2016-2017) | Sheyda Darab benadert Hip Hop Theater als verlengstuk van het woord. In een combinatie van zelfgeschreven poëzie, ‘spoken word’ en het 12e eeuwse gedicht 'The Treasury of Mysteries' van de Iraanse dichter Nizami Ganjavi gaat de danstheatermaakster bewust in dialoog met zichzelf en het publiek. In ‘Treasuries of Mysteries’ neemt ze ons mee in een contrasterende zoektocht naar de schatten in stilstaand beeld, slow motion, storytelling, muziek en explosieve dans – met als gevolg een nieuwe bewegingstaal waarin verschillende straat-en clubstijlen als Hip Hop, Krump, House, Waacking, Popping, Sabar en Butoh elkaar vinden. Sheyda – ‘Ik dans als een dichter vanuit mijn binnenste om de kijker aan het denken te zetten vanuit deze ‘intrinsic flow’. Zo ben ik in staat dezelfde boodschap te vertalen in zowel een snelle ‘battle run' als een langere voorstelling.

Tijdens de Pitch in Compagnietheater te Amsterdam krijgen beginnende makers of performers de kans om tijdens een pitch performance van max. 5 minuten zichzelf te presenteren aan een jurypanel en publiek. De winnaar wordt diezelfde dag bekend gemaakt.

RIGHTABOUTNOW INC. biedt jaarlijks één (autodidactische of afgestudeerde) creatieve maker de kans om onder artistieke en productionele begeleiding een eigen solo te creëren. Na de première op het RIGHTABOUTNOW INC. Festival krijgt de maker de kans om de solo te spelen bij partners als het Contact Theatre (UK) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (BE).

De winnaar wordt/krijgt...
... een jaar lang professionele coaching en repetitieruimte
...een voorstellings/ performance première op het RIGHTABOUTNOW Festival
... de kans om te op het Internationale Flying Solo Festival in Manchester, Fringe Festival in Amsterdam en Leszarts Urbains in Brussel te staan.
... opgenomen in het theateraanbod van RIGHTABOUTNOW Agency

Meedoen?
Ben jij performer of theatermaker en wil je je idee aan ons voordragen? Meld je hieronder aan en je hoort snel van ons!

Naam *
Naam
Telefoonnummer *
Telefoonnummer