GENERATION YBURG

 
 

RIGHTABOUTNOW INC. is gevestigd op IJburg in Amsterdam (Oost). Amsterdam fungeert als het culturele hoofdkwartier van Nederland. RIGHTABOUTNOW INC. is het urban performing arts centre in een buurt die letterlijk en figuurlijk als ‘fresh soil’ van Amsterdam wordt gezien: Het is een nieuwe aangelegde wijk die slechts enkele jaren oud is, een theater huisvest maar verder nog geen georganiseerd aanbod in kunst en cultuur heeft.

Fotograaf Jaap van den Beukel portretteerde jongeren op het Amsterdamse eiland IJburg. In deze portretserie staan 18 pubers centraal te midden van hun vriendengroep. Op zoek naar hun eigen bouwtekening, tegen een strakke architectonische achtergrond van lijnen op IJburg. Een unieke buitententoonstelling in opdracht van Stadsarchief Amsterdam en het AFK. Te zien op Centrumeiland van 16 september tot 17 oktober 2016. Daarna verhuist deze naar Oostpoort, tot 21 november 2016, op het Oranje Vrijstaatplein bij stadsdeelkantoor Oost.

Voor RIGHTABOUTNOW INC. is IJburg een bijzondere en passende locatie, want het kan er (verder) bouwen aan een (lokale) legacy, net zoals ze in de tijd van het MC theater in Westerpark heeft gedaan. IJburg is interessant omdat er vanuit de gemeente geluiden komen over de overlast van jongeren en gepolariseerde wijk waar mensen langs elkaar heen leven en er weinig overlap is tussen gemeenschappen en communities. Door multidisciplinaire projecten lokaal te ontwikkelen en uit te voeren kan RAN INC. actief inzetten op deze uitdaging en voor lokale partijen en met name de bewoners een interessante samenwerkingspartner zijn. 

Op dit moment is RIGHTABOUTNOW INC. bezig met de opzet van twee projecten: StaatTORI en Oldtimers, beide projecten zijn voor en door bewoners van IJburg.