STRTORIFEST.jpg
Lauren op IJburg © Ada Nieuwendijk (8).JPG
Lauren+op+IJburg+©+Ada+Nieuwendijk+(9).JPG
Lauren op IJburg © Ada Nieuwendijk (6).JPG
POSTEROLDTIMERS.jpg
f5a0794d-07a1-44cf-a48d-bde88cfe1148.jpg
74d3a187-076f-43c7-896a-be7749f8bd6f.jpg
da36fb69-3c3c-47ee-959b-a373cdd8abc5.jpg

yburg | homebase + fresh soil

ijburg Het eiland dat een aantal jaar geleden simpelweg water was. Als jongste wijk in Europa nog nieuw in het bouwen aan een kunst en cultuur fundering. Voor ons als homebase simpelweg 'fresh soil.' Yburg geeft ons de kans te bouwen aan een lokale legacy, net zoals we dat in de tijd van het MC theater in Westerpark hebben gedaan. In samenwerking met de gemeente zoeken we creatieve manieren om overlast van jongeren en de polarisatie van wijken en gemeenschappen op te lossen. Onze multidisciplinaire lokale projecten maken ons voor zowel de gemeente als partijen bewoners een interessante samenwerkingspartner. lees hieronder meer over onze projecten op ijburg.

 

 

 

Holland Festival | Lauren op Ijburg | all ages

 

Op zaterdag 16 juni vond de interactieve excursie (gebaseerd op Octavia Butler's Parable Of The Sower) Lauren op IJburg plaats. Studenten, inwoners van IJburg en sci-fi liefhebbers keken door de ogen van Lauren naar het utopische IJburg | Voor meer lees de recensie van Cultuurpers op bit.ly/2KmTPq0 | Foto's > Ada Nieuwendijk

 

 

STRTORI | creative workshops 14+


In maandelijkse workshops rondom o.a rap / urban dance / beats / fashion / stand-up comedy / photography en spoken word ga je met een tiental andere makers op zoek naar je tori. Tegen het einde van je creative quest krijg je de kans om iets van jezelf te laten zien tijdens het STRTORI Festival. De eerstvolgende editie van het festival vindt plaats op zaterdag 24 Juni in het IJburg College. 

STRTORI is een initiatief van RIGHTABOUTNOW INC. en is powered by Gemeente Amsterdam Oost. De afgelopen maanden hebben er strtori workshops plaatsgevonden in de disciplines Rap (Soultrash), Dj'en (Dj Abstract) en Hiphop (Daphne Scheerlink). Tijdens het festival kunnen IJburgse jongeren genieten van de optredens van zowel artiesten als de jongeren die mee gedaan hebben met de workshops. Voor meer zie rightaboutnowinc.com/strtori

 

 

Oldtimers | YBURG co-creatie voorstelling 60+


60+ woongemeenschap ‘Oldtimers’ wordt verrast met een bijzonder kleurrijke toevoeging aan de algemene dagbestedingsruimte. De groep belandt al snel in een feestelijke rollercoaster – van ergernissen tot verbondenheid via vermaak naar ‘pesterijtjes’.

Aan het einde van de rit stuiten de bewoners echter op één en dezelfde vraag: ‘Wat heb ik nou eigenlijk echt nodig om me thuis te voelen?’ ‘Oldtimers’ is bewust als co-creatie met Ijburgse ouderen opgezet in samenwerking met ouderenzorg experts en zal als agogische tool in woonzorgcentra en buurthuizen worden gebruikt. 

 

 

thuis op yburg | Academie voor Theater en Dans 

Studenten van de Academie voor Theater en Dans onderzochten in het licht van cultuur op Ijburg vragen als 'Wat is thuis? Hoe wordt een huis een thuis? Wanneer voel je je thuis?' en verwerkten hun antwoord in een theatrale wandeling door het stadsdeel. Zie hier links een verslag van Ijburg TV

 

YBURG + CULTUUR?
 

Wat is er eigenlijk te doen op Yburg? En wat missen we nog? In het licht van culturele duurzaamheid interviewen we elke maandelijks een aantal Yburgers om een beeld te krijgen van mogelijke kansen.

Man 50 – Yburg is voor mij precies wat ik nodig heb. Rust buiten de stad! Vrijburcht organiseerd flink wat evenementen. Je hebt hier genoeg sportscholen en restaurants, dus voor mij is er is genoeg te doen. Maar dat geldt misschien niet voor de jeugd onder ons. Die gaan denk ik meer de stad in, want voor hen is er hier niet zo veel te doen.'

Vrouw leeftijd 45 – Yburg is dood. Ik mis de gezelligheid hier. We hebben heel veel niet. Na zes zijn de winkels dicht en dan is er amper wat te doen. Ik had altijd gedacht dat ik hier een stadsgevoel zou hebben, maar het heeft meer weg van een drop.

Vrouw leeftijd 20 – Yburg heeft een ideale ligging; dichtbij de stad, maar toch ver genoeg. Ik doe hier alleen boodschappen en besteed m'n vrij tijd meer in het centrum van Amsterdam. Het zou wel tof zijn als er meer kunst, cultuur, winkels of leuke kroegen zouden zijn.

Man leeftijd 32 – Ik werk hier maar woon in Amsterdam centrum. In zijn vrije tijd kom ik hier wel eens zeilen, dat is vooral in de zomer erg gezellig. Ik zie hier echt hoe ik kan ontspannen.

Foto's Jaap van den Breukel