IJburg is het eiland dat een aantal jaar geleden simpelweg water was. Als jongste wijk in Europa nog nieuw in het bouwen aan een kunst en cultuur fundering. Voor ons als homebase simpelweg 'fresh soil.' IJburg geeft ons de kans te bouwen aan een lokale legacy, net zoals we dat in de tijd van het MC theater in Westerpark hebben gedaan. In samenwerking met de gemeente zoeken we creatieve manieren om overlast van jongeren en de polarisatie van wijken en gemeenschappen op te lossen. In het licht van culturele duurzaamheid hebben wij daarom een aantal ijburgers geïnterviewd om een beeld te krijgen van mogelijke kansen. Onze multidisciplinaire lokale projecten maken ons voor zowel de gemeente als partijen bewoners een interessante samenwerkingspartner. lees hieronder meer over onze projecten op ijburg en tussendoor de quotes van de ijburgers.


Lauren op IJburg © Ada Nieuwendijk (8).JPG

holland festival | lauren op ijburg | all ages

 

Op zaterdag 16 juni vond de interactieve excursie (gebaseerd op Octavia Butler's Parable Of The Sower) Lauren op IJburg plaats. Studenten, inwoners van IJburg en sci-fi liefhebbers keken door de ogen van Lauren naar het utopische IJburg | Voor meer lees de recensie van Cultuurpers op bit.ly/2KmTPq0 | Foto's > Ada Nieuwendijk

  


 

“Yburg is voor mij precies wat ik nodig heb. Rust buiten de stad! Vrijburcht organiseert flink wat evenementen. Je hebt hier genoeg sportscholen en restaurants, dus voor mij is er is genoeg te doen. Maar dat geldt misschien niet voor de jeugd onder ons. Die gaan denk ik meer de stad in, want voor hen is er hier niet zo veel te doen.”

- man van 50

 

STRTORI18_POSTER_A2_FINAL LOLALAND.png

STRTORI | creative workshops 14+


In maandelijkse workshops rondom o.a rap / urban dance / beats / fashion / stand-up comedy / photography en spoken word ga je met een tiental andere makers op zoek naar je tori. Tegen het einde van je creative quest krijg je de kans om iets van jezelf te laten zien tijdens het STRTORI Festival. De eerstvolgende editie van het festival vindt plaats op vrijdag 30 november in Lolaland (voormalig Blijburg). 

STRTORI is een initiatief van RIGHTABOUTNOW INC. en is powered by Gemeente Amsterdam Oost. De afgelopen maanden hebben er strtori workshops plaatsgevonden in de disciplines Rap (Soultrash), Dj'en (Dj Abstract) en Hiphop (Daphne Scheerlink). Tijdens het festival kunnen IJburgse jongeren genieten van de optredens van zowel artiesten als de jongeren die mee gedaan hebben met de workshops. Voor meer zie rightaboutnowinc.com/strtori


 

“Yburg heeft een ideale ligging; dichtbij de stad, maar toch ver genoeg. Ik doe hier alleen boodschappen en besteed m'n vrije tijd meer in het centrum van Amsterdam. Het zou wel tof zijn als er meer kunst, cultuur, winkels of leuke kroegen zouden zijn.“

- vrouw van 20

 

POSTEROLDTIMERS.jpg

oldtimers | yburg co-creatie voorstelling 60+


60+ woongemeenschap ‘Oldtimers’ wordt verrast met een bijzonder kleurrijke toevoeging aan de algemene dagbestedingsruimte. De groep belandt al snel in een feestelijke rollercoaster – van ergernissen tot verbondenheid via vermaak naar ‘pesterijtjes’.

Aan het einde van de rit stuiten de bewoners echter op één en dezelfde vraag: ‘Wat heb ik nou eigenlijk echt nodig om me thuis te voelen?’ ‘Oldtimers’ is bewust als co-creatie met Ijburgse ouderen opgezet in samenwerking met ouderenzorg experts en zal als agogische tool in woonzorgcentra en buurthuizen worden gebruikt.

 

 

“Ik werk hier maar woon in Amsterdam centrum. In mijn vrije tijd kom ik hier wel eens zeilen, dat is vooral in de zomer erg gezellig. Ik zie hier echt hoe ik kan ontspannen.”

- man van 32

 

thuis op yburg | academie voor theater en dans 

Studenten van de Academie voor Theater en Dans onderzochten in het licht van cultuur op Ijburg vragen als 'Wat is thuis? Hoe wordt een huis een thuis? Wanneer voel je je thuis?' en verwerkten hun antwoord in een theatrale wandeling door het stadsdeel. Zie hier links een verslag van Ijburg TV


 

“Yburg is dood. Ik mis de gezelligheid hier. We hebben heel veel niet. Na zes uur zijn de winkels dicht en dan is er amper wat te doen. Ik had altijd gedacht dat ik hier een stadsgevoel zou hebben, maar het heeft meer weg van een dorp.”

- vrouw van 45