74d3a187-076f-43c7-896a-be7749f8bd6f.jpg

HOMEBASE FINAL PROJECT studenten van de Academie voor Theater en Dans | RIGHT ABOUT HOME | YBURg

Wat is thuis? Hoe wordt een huis een thuis? Wanneer voel je je thuis? Dat kon je ervaren bij een happening georganiseerd door studenten van de Academie voor Theater en Dans bij Right About Now. 

floating-homes-water-rowhomes-Amsterdam.jpg

YBURG + CULTUUR
 

Wat is er eigenlijk te doen op Yburg? En wat missen we nog? We interviewen elke maand een aantal Yburgers om een beeld te krijgen van waar ze op cultureel vlak kansen zien.

Man 50 Yburg is voor mij precies wat ik nodig heb. Rust buiten de stad! Vrijburcht organiseerd flink wat evenementen. Je hebt hier genoeg sportscholen en restaurants, dus voor mij is er is genoeg te doen. Maar dat geldt misschien niet voor de jeugd onder ons. Die gaan denk ik meer de stad in, want voor hen is er hier niet zo veel te doen.'

Vrouw leeftijd 45  Yburg is dood. Ik mis de gezelligheid hier. We hebben heel veel niet. Na zes zijn de winkels dicht en dan is er amper wat te doen. Ik had altijd gedacht dat ik hier een stadsgevoel zou hebben, maar het heeft meer weg van een drop.

Vrouw leeftijd 20  Yburg heeft een ideale ligging; dichtbij de stad, maar toch ver genoeg. Ik doe hier alleen boodschappen en besteed m'n vrij tijd meer in het centrum van Amsterdam. Het zou wel tof zijn als er meer kunst, cultuur, winkels of leuke kroegen zouden zijn.

Man leeftijd 32 Ik werk hier maar woon in Amsterdam centrum. In zijn vrije tijd kom ik hier wel eens zeilen, dat is vooral in de zomer erg gezellig. Ik zie hier echt hoe ik kan ontspannen.

 Yburg Arjan-Keers > www.magiclandscapes.nl

Yburg Arjan-Keers > www.magiclandscapes.nl

POSTEROLDTIMERS.jpg
da36fb69-3c3c-47ee-959b-a373cdd8abc5.jpg
STRTORIFEST.jpg

STRTORI


WORKSHOPS // In maandelijkse workshops rondom o.a rap / urban dance / beats / fashion / stand-up comedy / photography en spoken word ga je met een tiental andere makers op zoek naar je tori. 

FESTIVAL // Tegen het einde van je creative quest krijg je de kans om iets van jezelf te laten zien tijdens het STRTORI Festival. De eerstvolgende editie van het festival vindt plaats op zaterdag 24 Juni in het IJburg College. 

STRTORI is een initiatief van RIGHTABOUTNOW INC. en is powered by de Participatie Fonds en Gemeente Amsterdam Oost. De afgelopen maanden hebben er strtori workshops plaatsgevonden in de disciplines Rap (Soultrash), Dj'en (Dj Abstract) en Hiphop (Daphne Scheerlink). 

Tijdens het festival kunnen IJburgse jongeren genieten van de optredens van zowel artiesten als de jongeren die mee gedaan hebben met de workshops. Voor meer zie rightaboutnowinc.com/strtori

‘Oldtimers’ UIT YBURG


60+ woongemeenschap ‘Oldtimers’ wordt verrast met een bijzonder kleurrijke toevoeging aan de algemene dagbestedingsruimte. De groep belandt al snel in een feestelijke rollercoaster – van ergernissen tot verbondenheid via vermaak naar ‘pesterijtjes’.
Aan het einde van de rit stuiten de bewoners echter op één en dezelfde vraag: ‘Wat heb ik nou eigenlijk echt nodig om me thuis te voelen?’ ‘Oldtimers’ is bewust opgezet in samenwerking met ouderenzorg experts en zal als agogische tool in woonzorgcentra en buurthuizen worden gebruikt. Voor meer zie rightaboutnowinc.com/oldtimers

f5a0794d-07a1-44cf-a48d-bde88cfe1148.jpg

YBuRG RIGHTABouTNoW
 

Yburg. Het eiland dat een aantal jaar geleden simpelweg water was. Als jongste wijk in Europa nog nieuw in het bouwen aan een kunst en cultuur fundering. Voor ons als homebase simpelweg 'fresh soil.'

Yburg geeft ons de kans te bouwen aan een lokale legacy, net zoals we dat in de tijd van het MC theater in Westerpark hebben gedaan. In samenwerking met de gemeente zoeken we creatieve manieren om overlast van jongeren en de polarisatie van wijken en gemeenschappen op te lossen.

Onze multidisciplinaire lokale projecten maken ons voor zowel de gemeente als partijen bewoners een interessante samenwerkingspartner.

Jaap van den Beukel 2.jpg
Jaap van den Beukel.jpg

GEN YBURG
 

Fotograaf Jaap van den Beukel portretteerde jongeren op het Amsterdamse eiland Yburg. In deze portretserie staan 18 pubers centraal te midden van hun vriendengroep. Op zoek naar hun eigen bouwtekening, tegen een strakke architectonische achtergrond van lijnen op Yburg. Een unieke buitententoonstelling in opdracht van Stadsarchief Amsterdam en het AFK. Te zien op Centrumeiland van 16 september tot 17 oktober 2016. Daarna verhuist deze naar Oostpoort, tot 21 november 2016, op het Oranje Vrijstaatplein bij stadsdeelkantoor Oost.