ONZE ARTISTS IN RESIDENCE

XILLAN

XILLAN, zanger en songwiter, ontwikkelt samen met RAN INC. zijn persoonlijke voorstelling A Coming Of Rage Ritual in (x) scenes. Een voorstelling over het terugpakken van de kracht in zijn eigen verhaal, en ten alle tijden controle hebben over je eigen narratief.
Dit is een antwoord op de machteloosheid die hij tijdens zijn jeugd als queer persoon in Suriname heeft ervaren, waarin hij het gevoel had dat er een script aan hem werd opgelegd waarin hij nooit het hoofdpersonage was. Wat hij wel en niet mocht zijn en doen werd bepaald door anderen.
Het is ook een antwoord op de druk die hij als immigrant in Nederland heeft ervaren: de prestatiedruk, het steeds moeten verhouden tot systemen en instituten die geen inzicht hebben in zijn belevingswereld, de survivor’s guilt die hij voelt als hij denkt aan familie en vrienden in Suriname, en de verantwoordelijkheid die hij voelt om hier bruggen te bouwen en tegelijkertijd ook terug te geven aan Suriname.

Een van zijn helden, Edgar Cairo (en andere queer Surinaamse helden) inspireerde hem en wakkerde het gevoel aan om nieuwe werelden te dromen. Omdat hij zelf een gevoel van Surinaamse queer legacy heeft gemist, wil hij verder bouwen op de legacy van de helden die hij aan het ontdekken is.

KIMBERLEY AGYARKO

Kimberley Agyarko, actrice en maker houdt zich bezig met verhalen die nog geen stem hebben. Afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht speelde ze o.a. bij Theater Bellevue, Studio 52th, Theater Zeelandia, Frascati producties, HNTJong, Toneelmakerij en meer. Recentelijk was ze te zien in ‘Let’s talk about sex’ van HNTjong. Ook speelde ze in Misfit de Switch en in de horrorfilm Paria.

Als maker ontwikkelde ze in 2022 de podcast Overseas, geproduceerd door Afrovibes. Zij valt onder de nieuwe makersregeling, samen met Theater Bellevue en de Balie. Geinspireerd door Amerikanah van Chimanda Ngozi Adichie doet zij een transmediaal traject over migratie en identiteit die zal uitmonden in een voorstelling. Met de nieuwe makersregeling gaat ze de komende twee jaar haar makerschap verder ontwikkelen.

Ze kijkt er naar uit om onder begeleiding van RIGHTABOUTNOW INC., Theater Bellevue en De Balie dit te mogen doen. Thema’s die ze gaat onderzoeken zijn, intergenerationaliteit, belonging en toeschouwerschap. Kimberley: “Rightaboutnow Inc is door hun archief, netwerk en inhoudelijke visie, het perfecte huis om deze thema’s te mogen onderzoeken.”

MELISA DIKTAS

Melisa Diktaş, danseres, beweger ontwikkelt een verhalend dansidioom gebaseerd op ‘goven’ (traditionele Koerdische volksdans) en hiphop en urban contemporary danstechnieken.
Onder RIGHTABOUTNOW ontwikkelt ze haar voorstelling THE UNTAMABLE CREATURE WITH THE FLOWERED DRESS.
Een oneindig gevecht, gevochten door een ontembaar wezen in een bloemetjesjurk. Onder begeleiding van de Dahul. De drum die de ondergrond doet bewegen. Gezamenlijk stampend op de grond, laten horen dat ze er was, er is en er altijd zal zijn. De onsterfelijkheid representeren. Zij die het bestaan vertegenwoordigd. “Het is gevaarlijk om te spreken, dus we dansen.” We vieren, vechten, laten ons meevoeren, tegenhouden, opkomen, we geven door, we zijn bewust, onbewust, gevoed worden, voeden, het gevaar altijd in het vizier hebben en houden. De Koerdische bewegingstaal met klanken van de Koerdische kwesties en alle andere onderdrukten verpakt in een lichaam. Wat als je elke dag wordt uitgeroeid, geëxecuteerd, en onderdrukt. Hoe ziet iets wat altijd in overleving is, eruit?

Melisa presenteerde haar Work in progress o.a. op het WIPCOOP festival 2023 in Brussel. De voorstelling is te zien tijdens de Dansdagen Haarlem 2024, Fringe 2024 en het RIGHTABOUTNOW festival 2024.

Melisa Diktaş valt onder de nieuwe makersregeling met ICK en Cinedans als samenwerkingpartners.

NELGINA KHENSANI VAN LEEUWEN

Nelgina Khensani is actrice, theatermaker en theaterdocent in wording met Zuid-Afrikaanse roots. Toen ze 6 jaar oud was, werd ze geadopteerd en kwam ze naar Nederland.
In 2024 zal ze afstuderen aan de opleiding Artist Educator in Theater aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Zo maakte ze haar theaterdebuut met het stuk: If A Black Girl Knew bij Theater Oostpool, geregisseerd door Myra Fanta Bodian en Joanne Purperhart. Ze maakte kennis bij RIGHTABOUTNOW INC. als stagiaire regieassistent voor de voorstelling KINGS die is hernomen in 2023. Ze zal in 1 voorstelling de rol van Mo spelen tijdens de tournee op 24 april 2024 in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Ze zal bij RIGHTABOUTNOW als artist in residence haar voorstelling HELDENDAAD gaan ontwikkelen. Ze wil voorstellingen maken waarin stemmen worden gehoord en een plek krijgen die volgens haar nu niet voldoende ruimte krijgen. Ook als dit veel wrijving en bevragingen veroorzaakt.
Nelgina Khensani haalt haar inspiratie uit:

‘Mensen die dingen zien en zagen zonder daar meteen mee te pronken, maar het inzetten om ruimte te maken voor zaken die weinig tot geen ruimte hebben gekregen.’ – Nelgina Khensani.

KAJA VAN BRUGGEN

Kaja van Bruggen is theatermaker, docent, coach, curator en artistiek lid van RIGHTABOUTNOW INC. Tijdens en na zijn studie theaterdocent aan de AHK ging hij aan de slag als theatermaker. Van Bruggen heeft een achtergrond in de subcultuur van snowboarden. Zijn ervaring in de sportwereld heeft hem discipline, doorzettingsvermogen en een voorliefde voor energiek fysiek spel en mime bijgebracht, eigenschappen die hij nu in zijn theaterwerk integreert. Hij put inspiratie uit diverse muziekgenres, met een speciale affiniteit voor hiphop vanwege de eenvoud en kracht die het met zich meebrengt. Het vormt de bron van inspiratie voor zijn eigen artistieke expressie.

Van Bruggen deed onder andere de regie van het ensemble van de prijswinnende theatermarathon “Trojan Wars” van HNTJong en Het Nationale Theater, en de eindregie van diverse voorstellingen, waaronder “Kibra Silencio” van Ritzah Statah i.s.m. Maarten van Hinte. Ook deed Van Bruggen regieassistentie voor verschillende producties; waaronder “Tori” van Het Nationale Theater i.s.m. RIGHTABOUTNOW INC., “Queen of Disco” van RIGHTABOUTNOW INC., "Abu Het Olifantje" i.s.m. De Krakeling en Het Andalusisch Orkest en recentelijk de afstudeervoorstelling “Beestjes bij de naam" van RIGHTABOUTNOW INC. i.s.m. met PACT Theater. Kaja van Bruggen is een van de makers-in-residence van RIGHTABOUTNOW INC.

Kaja zal een nieuwe voorstelling ontwikkelen vanuit de voorlopers MC Theater en Made in da Shade, zoals hij dat in 2023 ook deed met KINGS, tevens een remake van een Made in da Shade productie uit 2005.

RITZAH STATIA

Ritzah Statia is een fysiek theatermaker, urban danser, mimer en spoken word performer, en artistiek lid van RIGHTABOUTNOW INC. Vanuit urban bronnen heeft ze haar makersignatuur ontwikkeld. Deze bronnen zijn voornamelijk de afro-Caribische cultuur en de hiphopcultuur, haar Antilliaanse achtergrond en de zwarte vrouw. Statia is afgestudeerd aan de Mimeopleiding op de Academie voor Theater en Dans (AHK). Daarnaast is zij theater -en dansdocent. (o.a. ATD, Pact+ en Studio52nd.)

Haar debuutvoorstelling “Kibra Silensio” (Doorbreek de stilte) won de Best of Amsterdam Fringe Award 2021 en ontving nominaties voor de Joop Mulder Plak 2021 en de BNG BANK Theaterprijs 2022. Ontdek HIER meer over haar werkwijze. Ook speelde ze als actrice o.a. in de voorstelling “Tori” van Het Nationale Theater i.s.m. RIGHTABOUTNOW INC. en onlangs in de bekroonde theatervoorstellingThe Story of Travisvan Theater Rotterdam en Wellmade Productions waarvoor ze werd genomineerd voor de Colombina award, de prijs voor de meest indrukwekkende bijdragende vrouwenrol. Onlangs deed ze samen met Kaja van Bruggen de regie van KINGS. Haar talent is niet onopgemerkt gebleven in de theaterwereld. Zelfs cabaretier Theo Maassen benoemde in het televisieprogramma Zomergasten geraakt te zijn door haar spel. Ritzah Statia is een van de makers-in-residence van RIGHTABOUTNOW INC.

Ritzah zal de voorstelling Black Lives Still matters (werktitel) aan maken. Een voorstelling over het perspectief van jongeren op de discussie over dekolonisering en antiracisme die in een stroomversnelling raakte door de wereldwijde Black Lives Matter-protesten. Onze taal is aangepast, het zelfbewustzijn van de zwarte gemeenschap is gegroeid, maar zijn dingen echt anders? Hoe gaan jongeren nu om met racisme? Ritzah onderzoekt het samen met VMBO’ers en verwerkt hun teksten en choreografieën in een muzikale en fysieke voorstelling. Ze maakt een theatrale participatieve ontmoeting waarin gesprek en voorstelling met elkaar zijn verweven.

EVA SKEETE MC LEED

Eva Skeete Mc Leed is een singer-songwriter met een unieke stijl van verhalen; doorvertaald in haar muziek. Eva is sterk beïnvloed door reggae, soul, funk en jazz muziek. Eva beschrijft zichzelf altijd met de quote: ‘My guitar is my therapist, my music in my therapy, my voice is my medium’. Singer/songwriter Eva Skeete Mc Leed was in 2019-2021 als artist in residence aan RAN INC. verbonden.
Nu zal ze jaarlijks in onze thuisbasis op IJburg twee ‘Buurtsessies’ gaan cureren. Dit zijn intieme intieme muzikale events in de vom van tiny desks, waar verhalenvertellers, buurtbewoners en muzikanten samenkomen rondom een thema. Deze reeks tiny desk concerten organiseren we in samenwerking met het Volksoperahuis.